Nadat in een koude winter twee keer een lading aardappelen bevroren was en zijn schip door grondijs onherstelbaar beschadigd was, migreerde Geert met zijn gezin, zijn schoonouders Van der Veen-Wiersma en leden van de bevriende familie Bouwhuis in 1897 en 1898 naar Recklinghausen in het Ruhrgebied. (…) De Nederlandse kolonie in Recklinghausen groeide. Enige andere Nederlandse familienamen in Recklinghausen zoals vermeld in het familieboek van Geert Mietus zijn: De Jong, Betzema, Buist, Van der Hooft, Jeninga, Van den Brink, Walthuis en Lammersma.
Interessant is dat in dit rijtje de naam Jeninga voorkomt. Zou dat de naam zijn van de familie Jeeninga die later naar Heerlen verhuisde? Wat opvalt in de schrijfwijze is die extra ’e’ in de eerste lettergreep.
De geboorteakte van mijn pake Geu(gjen) Jeeninga vermeldt echter Jeninga met één ’e’! Mijn moeder vertelde me dat dit toe te schrijven was aan een soort eigenwijzigheid van haar vader. Die vond gewoon dat de naam met twee ’e’s geschreven moest worden. En zo is het gekomen…
Als het klopt dat het hier gaat om de Jeeninga’s die later in Heerlen woonden, dan kunnen we concluderen dat niet alleen de Van Kalsbeeks (zie mijn vorige bericht) maar ook de Jeeninga’s in Recklinghausen gewoond hebben.
Mijnwerkers…? Het hierboven aangehaalde citaat heeft een interessant vervolg, nl.:
Alle mannen van de Nederlandse kolonie werkten op de mijnen bij Recklinghausen.
In het volgende bericht ga ik daar verder op in.
Ik heb in dit bericht gebruik gemaakt van de volgende bron:
Migratie Nederlanders via het Ruhrgebied naar Zuid-
Limburg, geschreven door Wim van der Linde
Het artikel is op internet te vinden: http://www.ngv.nl/Artikelen/MigratieNederlanders.pdf
Hello, I apologize that I do not speak Dutch. My father-in-law, Geugjen Jeninga, immigrated here to Wisconsin, US from Heerlen. I'm wondering if he could be related to your grandfather, Geu Jeeninga? I would love to know something about your grandfather. Please email me at your convenience. Thank you.
BeantwoordenVerwijderen