Friezen in Limburg
Over de migratie van Friezen naar Limburg in de periode van rond 1910 tot ongeveer 1940 en hun nageslacht.
Friese roots?
Gewoond, opgegroeid in Limburg?
Deel jouw verhalen!
2015 Het jaar van de mijnen
In het jaar 2015 is veel geschreven, gesproken en via radio en tv uitgezonden over de mijnen in Limburg. Van alle kanten is belicht hoe in pakweg driekwart eeuw een hele mijnindustrie zich in het zuiden van deze provincie ontwikkelde en even zo snel weer verdween. Mijnwerkers uit vele windstreken, uit binnen- en buitenland verdienden er in de vorige eeuw hun brood. Vooral het katholieke deel van Limburg staat in de vele verhalen centraal. Dat er ook Nederlanders uit de noordelijke provincies, Drenthe, Groningen, Friesland in het begin van de vorige eeuw naar Limburg emigreerden wordt in diverse geschriften vermeld. Dat waren overwegend protestanten. Heel veel mensen kwamen uit Friesland; honderden, maar hoeveel precies is onbekend (d.w.z. is mij niet bekend). Over die niet-katholieke medelanders en dan met name over de Friezen staat heel weinig beschreven. Deze blog probeert in dat hiaat te voorzien.
Centraal in deze blog staan families die oorspronkelijk uit Friesland kwamen maar vanwege het werk in en rond de steenkolenmijnen naar Limburg zijn verhuisd. De migratie van deze Nederlandse minderheidsgroep voltrok zich zo rond de jaren twintig van de vorige eeuw.
Ben jij iemand met Friese roots die is opgegroeid in Limburg of het grootste deel van zijn of haar leven in Limburg heeft gewoond, of er nog steeds woonachtig is, lees dan verder. Deze blog is mogelijk interessant voor jou.
Wat is bedoeling van deze blog?
Friezen in Limburg is bedoeld als een verhalenproject. Ik heb de ervaring dat er in de hoofden van mensen die verbonden zijn met dit onderwerp tal van verhalen en anekdotes rondwaren die de moeite van het vertellen waard zijn. Je hoort ze soms tijdens familiefeestjes, bij reünies of bij toevallige ontmoetingen.
Louter gedreven door interesse en nieuwsgierigheid ben ik tot dit initiatief gekomen. Onder het kopje even voorstellen kun je uitgebreider lezen wie ik ben.
Een raadsel
Door mijn beroep - ik was als sociaal-psycholoog en docent verbonden aan verschillende opleidingen voor sociale beroepen - was ik in de gelegenheid om geregeld het volgende raadsel aan een groep voor te leggen. Het raadsel werd gepresenteerd in de context van thema’ s als ’vooroordeel en discriminatie’, ’werken met allochtonen’, e.d. en het luidde als volgt.
Door mijn beroep - ik was als sociaal-psycholoog en docent verbonden aan verschillende opleidingen voor sociale beroepen - was ik in de gelegenheid om geregeld het volgende raadsel aan een groep voor te leggen. Het raadsel werd gepresenteerd in de context van thema’ s als ’vooroordeel en discriminatie’, ’werken met allochtonen’, e.d. en het luidde als volgt.
Ik ben opgegroeid in Nederland in een omgeving waar men een andere taal sprak dan bij ons thuis. Verreweg de meeste mensen in onze wijk hingen een andere godsdienst aan dan wij (ons gezin). De buurkinderen bezochten een andere school dan wij. Tal van gewoonten en gebruiken van de meerderheid van de bevolking waren voor ons ’vreemd’. Sterker nog, sommige zaken waren in de ogen van mijn ouders verwerpelijk. Het werd ons als kinderen verboden aan bepaalde dingen mee te doen. Ra, ra, waar ben ik opgegroeid?
Omdat wij thuis Fries spraken en lid waren van de gereformeerde kerk kon ik het raadsel in deze vorm gieten. Het was altijd een mooie kapstok om enige persoonlijke ervaringen met de eerder genoemde thema’ s te berde te brengen.
Ik presenteer dit raadsel hier, omdat er ook een aantal thema’ s in besloten liggen die van belang zijn voor ons onderwerp Friezen in Limburg.
Schrijf jouw verhaal!
Kijk onder 'thema's' voor ideeën,
en onder 'jouw verhaal - spelregels' voor hoe je een verhaal in kunt sturen.
interessant
BeantwoordenVerwijderenSiemen,
VerwijderenAte Jeninga en Mettje Jans Luik zijn getrouwd in 1884 in Opsterland, daar hebben zij 6 kinderen gekregen waarna zij vertrokken naar Recklinghausen waar mijn grootmoeder Geertje geboren is in 1901, vervolgens zijn ze weer terug gegaan naar Friesland, Aengwirden waar zij nog een levenloos kind laten registreren.
Ik weet niet in welk jaar zij naar Limburg gekomen zij dat zou ik mogelijk nog kunnen navragen bij mijn moeder of mijn tante Metsie uit Geleen.
Groeten,
Kees
Bedankt voor deze informatie Kees! Ik zou zeker graag willen weten wanneer zij naar Limburg zijn gekomen.
Verwijderengroeten
Siemen
Beste Durk, tot mijn spijt heb ik dit bericht tot op heden over het hoofd gezien. Is jouw vraag nog steeds actueel? Ik kan jou zeker met Mirjam in contact brengen op voorwaarde dat zij daarmee instemt.
BeantwoordenVerwijderenMet vriendelijke groet en nogmaals excuus,
Siemen Spinder
hoi Siemen, ja mijn vraag is nog steeds actueel , zou geweldig zijn om met Mirjam in contact te komen! ik weet dat ze waarschijnlijk in de geneeskundige sector werkt. op welke wijze kunnen we dat het beste doen?
BeantwoordenVerwijderengroetjes Durk