Even voorstellen

Wie ben ik?           
Mijn naam is Siemen Spinder (geboren 1949 te Brunssum), kleinzoon van Siemen Spinder (geboren 1893 in Harkema Opeinde, overleden 1987 te Hoensbroek) en Antje van Schepen (geboren 1894 te Surhuizum, overleden 1979 te Hoensbroek). Mijn pake Siemen besloot omstreeks 1928 van Friesland naar Limburg te verhuizen. Hij was schipper, maar voor zijn skûtsje was in die tijd nauwelijks nog vracht te krijgen. Hij kon met zijn gezin - vrouw en vier kinderen - niet meer rondkomen. Hij had nog een poging gedaan zijn inkomsten te vergroten door het schip middendoor te laten zagen en er een stuk tussen te zetten zodat hij grotere vrachten kon aannemen. Het was een laatste wanhoopsdaad die tot dan toe alleen maar schulden had opgeleverd. Net als elders in Nederland was ook in de binnenvaart de crisis voelbaar. Alom heerste er werkloosheid. Behalve echter in Zuid-Limburg. Daar opende men steenkolenmijnen en men zocht er arbeidskrachten. Toen hem dat ter ore kwam besloot hij de moedige stap te zetten om er polshoogte te gaan nemen. Hij reisde erheen, eerst alleen. Toen bleek dat hij er inderdaad werk kon krijgen haalde hij ook zijn gezin naar Limburg. Zijn drie zonen werden mijnwerker. De tweede zoon, Geert Spinder (1921-2005), is mijn vader. Hij gaf mijn broer Hans en mij het dringende advies vooral geen mijnwerker te worden. Die goede raad hebben we ons ter harte genomen. We leerden door. Vier van de vijf kinderen uit ons gezin hebben Limburg verlaten en wonen nu elders in Nederland. Alleen mijn jongste zus is honkvast gebleven.
De familie van mijn moeders kant is ook helemaal van Friese komaf. Zowel de ouders van mijn grootvader (pake Geugjen Jeeninga, geboren 1895 te Opsterland, overleden 1979 te Heerlen) als die van mijn grootmoeder (beppe Akke Van Kalsbeek, geboren 1900 te Utingeradeel, overleden 1991 te Heerlen) zijn via Duitsland in Limburg terecht gekomen. Ik heb kunnen vaststellen dat het gezin waarin mijn beppe is opgegroeid in Recklinghausen woonde. Daar woonden zoveel Friezen op een kluitje dat er zelfs een protestantse kerkgemeenschap tot bloei kwam. Deze pake en beppe hebben in Heerlen verkering gekregen en zijn daar in 1921 getrouwd.

Waarom deze blog?
Ten eerste ben ik geïnteresseerd in verhalen over het reilen en zeilen van families. Ten tweede komt het regelmatig voor dat ik mijn afkomst moet verklaren. Als mensen horen waar ik geboren en opgegroeid ben, worden vaak de verkeerde conclusies getrokken: “O, je bent een Limburger”, “katholiek opgevoed zeker”. Vaak weten mensen niet dat Friezen in de mijnstreek een minderheidsgroep vormen. Zonder tegenzin verklaar ik dan hoe het zoal gekomen is dat ik afkomstig ben uit een geheel Friese familie en hoe en waarom  deze families in Limburg zijn terecht gekomen. Ten derde ontdekte ik dat in de vele publicaties die de afgelopen tijd over Limburg zijn verschenen het leven van de Friezen een witte vlek in de geschiedenis blijkt te vormen. En tenslotte groeide mettertijd het besef dat ik een aantal overeenkomstige ervaringen heb met andere migrantengroepen in Nederland. Ook dat stimuleerde mij om er meer ‘in te duiken’ en op zoek te gaan naar ervaringen van andere Friezen in Limburg.

10 opmerkingen:

  1. Beste Siemen, achte Siemen,

    Wat een ontzettend mooi initiatief, deze blog!
    Zelf werk ik [ook] aan een blog. Over de geschiedenis van mijn geboortedorp Westergeest [hystoblog.wordpress.com].

    Bezig met het uitzoeken van weer een stukje geschiedenis, las ik over het gezin Fokke VEENSTRA [1900 - 1965] en Getje VEENSTRA - POSTMA [1894 - 1935]. Zij trouwden op 10 april 1920 in Kollumerland c.a. - mogelijk een "moetje" want op 26 november 1920 werd hun zoon Egbert Wiebe VEENSTRA geboren. In HEERLEN.
    Als het gezin op 25 april 1921 vanuit HOENSBROEK terugkomt naar Kollumerland, staat er als beroep mijnwerker achter denaam van Fokke.

    Door de zoektocht naar de where-abouts van Fokke in Limburg kwam ik op jouw blog.

    Fokke is kennelijk maar een hele korte tijd mijnwerker geweest.
    Heb jij, of is er ergens een archief waar ik mogelijk meer informatie kan krijgen?

    Mei rju achtinge,
    met vriendelijke groet,

    Ybele STEENSTRA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Ybele STEENSTRA,
      Hartelijk dank voor de sympathieke reactie op mijn blog. Zelf ben ik nog niet toegekomen aan het raadplegen van archieven. Dat is wel iets wat ik t.z.t. wil gaan doen. Ik maak regelmatig gebruik van de volgende links:
      http://www.landvanherle.nl
      www.demijnen.nl
      Het is me ook niet helemaal duidelijk naar wat voor soort archief je op zoek bent.
      Het verhaal van Fokke Veenstra vind ik interessant. Ik heb de blog over Westergeest bekeken. Heel mooi, met die foto`s en krantenartikelen!
      Ik zou benieuwd zijn naar de motieven van Fokke en Getje om naar Limburg te verhuizen en vervolgens, zo snel al weer, terug te keren naar Friesland. Dat kan een aardig verhaaltje opleveren voor mijn eigen blog. Is die informatie op één of andere manier te achterhalen?
      Met vriendelijke groet,
      Siemen Spinder

      Verwijderen
  2. Beste Simen, ik ben op zoek naar Henri Spoelstra uit Treebeek. Ben geboren in Tuindorp tussen Treebeek en de Passart in 1952. Heb van 1958 tot 1964 op de gerefomeerde school in Treebeek gezeten, in die tijd ben ik zeer bevriend met hem geweest. Hij woonde op de Maastrichterstraat in Treebeek. Na onze schooltijd zijn onze wegen gescheiden en ben ik het contact met hem verloren. Hoop dat jij mij verder kan helpen.

    Vriendelijk groet, Wick Kortenoeven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wick Kortenhoeven heeft bij mij, Kees Spinder, in de klas gezeten op de Gereformeerde School hij woonde in die tijd, zover ik mij herinner, op het Treebeekplein.
      Groeten, Kees

      Verwijderen
  3. Hallo Wick, dank voor jouw vraag. Ik weet wie je bedoelt. Henri Spoelstra is familie van een (aangetrouwde) tante van mij, die inmiddels in de 90 jaar oud is. Ik heb af en toe nog contact met haar en zal haar vragen of zij mij aan het adres kan helpen. Het kan even duren voor er een antwoord komt, maar ik doe mijn best.

    Nog een vraag aan jou: hoe heb jij deze blog ontdekt?
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Siemen min groot ouders waren ook van Harkema Opeinde(Gemeente Achtkarspelen) en emigreerde naar Geleen in 1928/1929. Ik ben inmiddels zelf ook geemigreerd naar Ierland.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Siemen,

    Wat een tof initiatief dit! Als afgestudeerd historicus en via m'n vaders kant afstammeling van Friezen die via Duitsland naar Zuid-Limburg zijn getrokken en daar hebben gewerkt bij Staatsmijn Emma, ben ik heel geïnteresseerd naar dit alles. Ik wist helemaal niet dat het echt een structureel iets was, dat Friezen naar Limburg migreerden! Ben je toevallig de naam Leistra al eens tegengekomen? Mijn overovergrootvader Jan Leistra is vanuit Friesland via Gelsenkirchen naar Hoensbroek getrokken, en mijn overgrootvader Mathias heeft in Treebeek gewoond en was mijnopzichter. Zijn broers hebben ook in de mijnen gewerkt. Ik lees hierboven ook iets over een Veenstra en een Postma. Deze namen komen in mijn familie ook voor, dus de kans is groot dat ze met z'n allen in een grotere groep naar Limburg zijn vertrokken!

    Groetjes,
    Tom Leistra

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Siemen,
    Ik ben eigenlijk op zoek naar Siemen Spinder geboren 18 januari 1866 in Harkema Opeinde, zoon van Froukje Martens Spinder en een onbekende vader. Ik kan hem nergens terugvinden en ben benieuwd naar zijn overlijdensjaar en of hij ooit getrouwd is?
    Groet Marjanne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Marjanne,
    Om een antwoord te vinden op jouw vraag ben ik te rade gegaan bij mijn neef Kees Spinder. Hij is de specialist op het gebied van stamboomonderzoek betreffende onze familie. Hij liet het volgende weten:
    Ik enige wat ik kan vinden is een geboortejaar (1866), in de geboorteakte staat geen vader vermeld.
    Verder geven alle, mij bekende stambomen, aan dat hij ook in 1866 overleden is maar hier heb ik geen officieel bewijs van kunnen vinden.
    Het is wel zo dat in de 19 de eeuw niet zo nauw werd geregistreerd, zeker niet als het een alleen staande moeder betrof.
    Naschrift:
    Ter verduidelijking: het parenteel van Froukje (Frouktje) Spinder.
    Waarschijnlijk is dit geen bevredigend antwoord op jouw vraag. Maar meer kan ik er helaas niet van maken. Succes met jouw zoektocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn familie komt ook van Harkema Opeinde, en migreerden naar Geleen. Ik woon zelf nu in Ierland

    BeantwoordenVerwijderen